torsdag 25 mars 2021

Danshistoria - ett dopp i videohavet

Såhär när vi inte kan dansa på riktigt så tittar jag ibland på dansvideor på YouTube. Jag hittade en fantastiskt välgjord video med en grupp professionella dansare om dansens historia 1950-2019. Klippen mellan de olika stilarna - också illustrerade med kläder - är väldigt smidigt gjorda. 

The Evolution of Dance - 1950 to 2019 - By Ricardo Walker's Crew (Tid 5'57'')

 


Sen hittade jag en video med två unga kvinnor som gjort sin version, inspirerade av Ricardo Walkers grupp ovan. Den är inte riktigt lika proffsigt gjord, men de dansar väldigt bra och ser ut att ha hemskt skojigt. De börjar redan på 1920-talet med Charleston :-)

The Evolution of Dance • 1920-2020 - Man' & Lou'(Tid 6'29'')



Och här en annan med två killar som gör sin version: 

Evolution of Dance - Twist and Pulse (Tid 3'26''): 


Jag hittade också ett par videor som samlat autentiskt samtida klipp på danser från filmer och musikvideor,  från Charleston till Gangam Style. Kvaliteten är lite varierande, men roligt att se. 

History of Dance in 4 minutes - av NaysmithJo (Tid 4'21'')


Här är en lite längre video (7'49''): "Evolution of Social Dancing in the U.S.A.", som upphovsmakaren Laura Balaj gjort som illustration till sin avhandling. Den börjar tidigare, med Siouxdans, menuett och reel - bekanta mönster för oss :-) Hon har också valt samtida klipp då det är möjligt, betydligt bättre kvalitet än den ovan och lite längre bitar, så man hinner se danserna ordentligt.

 

 

Till sist en lite annorlunda video, en kort historielektion (4'52'') med dansillustrationer om ursprunget till många av de populära danserna i klippen ovan (och andra som inte är lika bekanta): "The history of African-American social dance" av Camille A. Brown. Den är på engelska, men väldigt tydlig sådan och det finns textning. 

Det är en hyllning till dans som ett sätt att utrycka gemenskap. Det är också det jag saknar, gemenskapen i att dansa med andra. Det är inte riktigt samma sak att dansa hemma i sin ensamhet, Poikkeustilapolkka i all ära.






1 kommentar:

  1. Jag saknar också framförallt gemenskapen!
    Vi får leva i hoppet och hålla kontakt på andra sätt tills vi kan dansa tillsammans igen.
    H. Maria

    SvaraRadera