lördag 1 maj 2021

Jerusalema-utmaning

Internetfenomen är fascinerande. Vad det är som gör att något plötsligt blir viralt är svårt att säga. Här under pandemitiden så har en danskoreografi till en sång som heter Jerusalema av Master KG, med sång av Nomcebo, blivit en enorm grej. Koreografin i sig är inte väldigt svår, den går att dansa i stora grupper med avstånd, så det är kanske inte helt konstigt att den blev populär nu. (Mera om sången och utmaningen på Wikipedia.)

Här är ett litet plock av olika varianter, du kan leta på #JerusalemaChallenge på valfri social media, t.ex. YouTube - och längst ner kommer själva utmaningen, med en folkdansig knorr :-)

Här en Top 10 som är rätt kul, många exotiska platser runt om i världen. Många munskydd, går att dansa med dem också... (6'54'') [uppdaterad med fungerande länk 3.8.21]




Jag hittade en ganska udda av en grupp som kallar sig Galloping Grannies, där förekommer lite hästar också (som inte dansar) :-)  3'56'' 


Berlin-Tegel flygplats gjorde en version för att säga adjö till flygplatsen när den stängde i november 2020. (4'29'')


Kanske det varit något för Malms flygplats att fundera på? 

Det enda jag hittade från Malm var en kort video (1'08'') från Malms coronateststation


Många inom sjukvården och liknande instanser (t.ex. schweizisk polis) har gjort JerusalemaChallenge. 

Den här videon med räddningsservicen i Örnsköldsvik är underbar, med en liten zombietwist (5'36'')

 

Nu till själva utmaningen!

Finlands Svenska Folkdansring (FSF) och riksintruktör Tette Westerholm har utlyst Jerusalema som årets dansutmaning på Dansens dag. (I fjol var det Skinnkompasse):

Jag utmanar alla inom FSF att vara med i Jerusalema challenge!

Samla ihop ett gäng och filma in er dans. Skicka filmen åt mig inom maj och jag sammanställer en video som vi kan sprida på olika kanaler på nätet. Obs, kolla att alla som är med är ok med på att synnas på filmen. Ni får vara så kreativa ni vill med klädsel och plats. Dessutom är där ett långt förspel i musiken ni kan använda till något också.

Ut i det fina vårvädret och väck upp dansbenen!

/Riksinstruktören
Riksinstruktörens instruktioner och exempel har ni här (1'36'') och musiken finns här, spelman är Ingolf Backman.



Ingående instruktioner till koreografin finns här (16'53'')


Alla med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar