onsdag 15 april 2020

Folkdans som kontaktsport



Tona brukar alltid tala om hur man kunde utveckla folkdans som kontaktsport, speciellt när vi dansar Snuspolkan. Ingen av alla de folkdanser jag (Koko) känner till personifierar dock detta koncept lika mycket som Oxdansen. Vi brukar inte dansa den (eller åtminstone inte på de tjugo år(!) som jag varit med i laget, men Brage brukar ha den som avslutningsuppvisning på lekkursen, som hålls runt jul/nyår. Den är väldigt... macho.  

 
På Wikipedia beskrivs den såhär

Oxdansen är en svensk folkdans av okänt ursprung, som dansas parvis av män till en specifik melodi i markerad i 2/4 takt.

Figureringen är grovt burlesk och föreställer med tung och klumpig komik en träta mellan män. Anders Selinder* gav under 1800-talet dansen en modern koreografisk formgivning.

  * Rekommenderar också att läsa på om Anders Selinder!

 

Här är en riktigt klassisk uppvisning av Skansens folkdanslag år 1992 (4'02'')



En annan variant, ännu mera fysisk: ”Oxdansen på Snipeberget, midsommar 2014” (2'35'') 



 
Även om Oxdansen traditionellt dansas av män så finns det också Oxdansen för damer. Den här underbara varianten är från ett uppträdande på Europeade 2014 av Rönnehälls folkdanslag (3'30'') 


I Svenska Folkdansringens dansbibel Beskrivning av svenska folkdanser (första utgåvan 1933 hette Svenska folkdanser och sällskapsdanser), den s.k. ”Gröna boken” (utgiven under deras gamla namn Svenska Ungdomsringen för Bygdekultur) finns det mera information om dansens historia:


UPPLYSNINGAR OM DANSEN

Ett allmännare namn på denna dans var »Frikassé», under vilken benämning den i början av 1800-talet dansades lite varstans i västra och södra delarna av Sverige. Anledningen till namnet är utgivaren obekant. Möjligen är den att söka i de dansandes vana att variera dansen med nya turer, vilka tillverkades för tillfället i hart när obegränsat antal. Sålunda har den i Karlstad, enligt uppgift av en gammal karlstadsbo, dansats i ända till 48 turer. 

Benämningen »Oxdans» lär härstamma från Karlstads gamla gymnasium. Det  rådde som bekant i de gamla gymnasierna en strängt upprätthållen rangskillnad mellan de olika klasserna, vilken gav sig uttryck i mångahanda former. En sådan var i Karlstad den plägseden att låta de lägre klasserna, de så kallade oxarna, till de högre klassernas förlustelse dansa »Frikassé», vilken då helt naturligt fick namnet »Oxdans». 

Turernas ordning kunde härvid betydligt växla allt efter andemeningen med dansen. Dansen kunde antingen, som beskrivningen här avser att återgiva, skildra hur ett par personer från god sämja och artiga hövlighetsbetygelser så småningom övergick till gräl och slutligen till fullt slagsmål. Eller också kunde turerna tagas i omvänd ordning och skulle då med sina många variationer ge en bild av hur de dumma och obildade oxarna, genom de högre klassernas förädlande inflytande, fick sina ursprungliga ohyfsade manér bortslipade och blev väluppfostrade män. 

Det är från en gammal före detta elev vid Karlstads gymnasium, som Skansen genom artisten Gottfrid Kallstenius förmedling hämtat oxdansen, sådan den här beskrives. Det är av den anledningen som dansen på Skansen utföres i gymnasiets gamla djäknedräkt, knäbyxor, läderbälte, djäknekappa och mjuk, bredbrättig hatt.*


*Inte på den video jag hittat.

Vill du läsa beskrivningen också så hittas den här i ett lättläst format, hela boken finns t.ex. här.


2 kommentarer: