onsdag 22 april 2020

Om allt var en musikvideo...


Idag blir det något helt annat. Musik, dans, opera, teater och sånt i all ära, men visst finns det mycket annat i världen som är intressant. Som grundämnen, stadsplanering och biblioteksrobotar.
(Alla länkar nedan går till videor eller spellistor på Youtube (förutom en - hitta den!), och öppnas i nya fönster. Ingen video är längre än ~20 minuter, de flesta är under 5 minuter. Nästan alla har textning, endel t.o.m. på svenska och/eller finska.)

Låt mig presentera youtubern Tom Scott, en engelsk kille som studerade lingvistik, i misstag blev aktiv i studentpolitik, gjorde några roliga videon, nästan blev datakodare och nu "gör youtube" mer eller mindre på heltid.
Hans huvudformat (han gör även annat, som t.ex. komedifrågesporter) är välproducerade 2-8 minuter om en intressant plats eller företeelse – Youtube när det är som bäst!
Mängder med saker man aldrig tänkt på, mängder med platser man inte vetat om, nya infallsvinklar på sånt som man läst om i tidningen. Totalt någonstans kring 600 videor. Och allt finns kvar att bläddra i, det mesta är lika intressant nu som för tre eller tio år sedan.

 Som till exempel varför den lilla staden Staufen verkar hålla på att spricka:


Eller vad det ställer till med när centrum av Mannheim inte har några gatunamn:


Vilken plats på jorden är bäst representerad i kemi, jo Ytterby gruva i Stockholms skärgård:

 

Och här har ni tre och en halv minuter om en av de äldsta seismiska stationerna i världen:



Han har också besökt bl.a. staden Asbestos i Quebec, världens största teleskop, Saatse-stöveln i Ryssland inne i Estland, frövalvet på Svalbard/Spetsbergen, och naturligtvis tagit sig en titt på Helsingfors stadsbiblioteks robotar:


Vad jag presenterat här är bara en liten del av Tom Scotts produktion. Kanske inte ens de mest intressanta videona. Det är bara att bläddra bland hans välorganiserade spellistor
På en parallellkanal tillsammans med kompisen Matt Gray finns litet längre, mer spontana, videor. Och ibland fungerar ju Youtube så att när man råkar in på en video om fängelsearkitektur eller hissar,  så märker man fyra timmar senare att man sitter där fängslad av jordbruksuppfinningar...

Problemet är nog inte att hitta något intressant, problemet är snarare att kunna välja vad och hur mycket av det intressanta man orkar och hinner med. 

  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar