onsdag 29 april 2020

Skinkompasse!

 skinkompass i Heikel

Dagens program är en utmaning från Finlands Svenska Folkdansring: dansa Skinkompasse!
Ta också gärna en bild och skicka in till riksinstruktör Tette (mer om detta nedan).

Innan vi går in på själva dansen, så några ord om detta underliga namn. I Yngvar Heikels stora tjocka samling av finlandssvenska folkdanser är "Skinkompass" en egen underavdelning, med beskrivningar (från detaljerade till mycket ytliga: "Sagesmannen hade sett gamla gubbar dansa i mellanrummen mellan pärtkorset") från Borgå till Korsholm. Namnvarianter som Slinkepass, Stråndansin och Tatterska trion nämns. Det finska namnet Tikkuristi sägs härstamma från Finska Lekstugan, häfte II (1907).

Heikel hänvisar till en artikel av Ernst Klein som gör gällande att både namnet och dansen härstammar från "les cinq pas" (de fem stegen), "vilkas inlärande voro en nödvändig förutsättning för utförandet av gaillarde-dansen på 1600-talet". (Länkar till youtube, öppnas i nytt fönster.)

Men till dansen. Oftast ser vi ju unga och vigulanta tävla på stämmorna, så jag vill börja med denna video med litet mer mogna herrar från Seurasaaren kansantanssijat, bara för att påminna oss om vad vi talar om

Men ingen fara, vår egen Heidi Palmu har gjort en video där hon lugnt och pedagogiskt går igenom steget:

Litet extra övning för det där med höger och vänster, och en riktigt bra latmans-version att göra vid köksbordet finns här.

Nu dags att prova själv! Musik (Marcus, Anders, Ricke och Timo spelar, 2007) kan laddas ner (långsamt tempo) eller (stegrande tempo, men kort) - högerklicka och välj spara som/save as.

Här kan ni potentiellt bonga bekanta som dansar Skinkompasse runt om i Svenskfinland - bland annat FSFs ordförande Katarina, riksinstruktör Tette och regerande Finlandsmästare  (riksinstruktörens dotter). Det österbottniska inslaget i slutet av videon ger en också nya idéer...


Och hur delta i utmaningen?

Tette hälsar:
Ta en bild när du dansar (eller be någon hjälpa dig att fota) och ladda upp bilden på vår padlet  senast på söndag 3.5. (Klicka på länken och dubbelklicka på det gröna gräset. Då kommer det upp en ruta med en uppåtriktad pil där du kan ladda in din bild.) Få se hurudant bildhav vi kan få ihop!

2 kommentarer:

  1. Jätteintressant. Det har gällt för ungdomar att visa sitt kunnande av de "cinq passes" precis som de nu tävlar on helt omöjliga konster på skateboard.
    Här på en variation av en liknande tradition fr England.

    SvaraRadera