måndag 4 maj 2020

Tulpaner!

Värme och sol, äntligen är våren här!

I Keukenhof, en trädgård stor som en liten by (se karta här (pdf)) i närheten av Lisse i Nederländerna (google maps), ca 40 km västsydväst om Amsterdam, kan man varje vår beundra en fantastisk blomsterprakt, bestående av hundratusentals, om inte miljontals, tulpaner. Ett blomsterälskarnas Lego- eller Disneyland! 

Staeske Rebers: Bloeiende tulpen in de tuin, 2015. Bild från rijksmuseum.nl

Jag (Maria) föreställer mig att trädgården just nu står i full blom, tyvärr detta år utan tillströmmande turister. För att tulpanentusiasterna inte helt och hållet ska gå miste om njutningen att beskåda de vackra blommorna, presenterar Keukenhof i år trädgården på sin webbplats i ett tjugotal videor (youtube spellista). Det holländska referatet är trevligt att lyssna till, och som tur finns där även engelsk text. 


 Tulpan av sorten Prinses Irene (bilden hittades här)

Då man ser de underbart vackra blommorna, i så otroligt många varierande mönster och färger, är det inte alls svårt att förstå hur det kom sig att tulpanen, eller rättare sagt tulpanlöken, under 1600-talet blev så åtråvärd att den sist och slutligen blev orsak till världens första ”börskrasch”. Tulpanerna härstammar från Centralasien, där de växer vilda på bergssluttningarna. I medlet av 1500-talet kom de till Europa från det Osmanska riket via Vatikanen, och introducerades i slutet av århundradet i Holland av Carolus Clusius, en mycket framstående botaniker. Han reste runt i Europa för att samla, beskriva, odla och studera växter. Hans sista post var chef för det nygrundade botaniska trädgården i Leiden, där han också (enligt trädgårdens webbplats) utvecklade tulpanen till vad den är i dag. 

Josef Frank / Svenskt tenn : Tulpaner, ca 1940


Men, tillbaka till kraschen: Under den här tiden upplevde holländarna sin guldålder. Politiskt var Holland en stormakt. Kulturen blomstrade, inom målarkonsten skapades många oförglömliga verk och inom vetenskapen gjordes stora framsteg. Kolonierna i Sydostasien och södra Indien bidrog till ett ekonomiskt uppsving. Och så kom tulpanerna…


Johannes Bosschaert (1608? - 1629?): Stilleben med tulpaner. Bild från digitaltmuseum.se

Tulpanomanin är en av finanshistoriens mest kända spekulationsbubbla. Spekulationsvågen i tulpanlökar började 1634, kulminerade 1636 och kollapsade 1637. Priserna var absurda, en enda lök kunde säljas för mer än tio årslöner för en skicklig arbetare. Som med andra spekulationsbubblor så är något värt så mycket som folk tror att det är värt, det har sällan med det verkliga värdet att göra. Å andra sidan har vi fått många vackra tulpaner av det hela - mera bestående värde än många andra bubblor. 


Alfred William Finch (1854-1930): Två vaser med tulpaner, 1915. Bild från europeana.eu


Läs mera om tulpanomanin på engelska Wikipedia (finns på svenska också, men är mera kortfattat).  

Eller fördjupa dig i en roman om ämnet, Tulpanfeber, av Deborah Moggach från 1999. Boken har också filmatiserats år 2017. (Filmen finns att låna på Helmet, boken tyvärr där endast på finska eller, ett exemplar [!], just nu utlånat, på engelska)

Engelska wikipedia har också en omfattande artikel om den holländska guldåldern


Anna Cornelia Moda: Tulpan, 1677. Bild från europeana.eu


Anton L. Koster (1880 - 1937): Tulip Fields / Bollenvelden. Bild från europeana.eu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar