onsdag 6 maj 2020

Undantagspolka


Polka är en bra dans i undantagstider. Kan dansas på stället, i köket, i sängkammaren, var som helst. Här ovan har ni ett härligt exempel.


Polkan kommer från Böhmen, dvs Tjeckien. Den mest accepterade teorin om namnet är att det ursprungligen var "půlka" och betydde halv, syftande antingen på halva steg, dvs växelsteg eller på rytmen, att man dansade också på halvslagen. Men det är inte den enda teorin om namnet, engelska Wikipedia nämner många fler.

Också idag är polka omhuldat i Tjeckien, och har letat sig in i populärmusik i (åtminstone) hela Nordeuropa, här en smakbit från ett österrikiskt underhållningsprogram från 1997:


Den första melodin i medleyt ovan, Rosamunde på tyska, heter Škoda lásky i orginal, komponerad 1925 av Jaromír Vejvoda. Den har också blivit en hit under andra namn, och i annan stil:



Polkan har också varit populär inom konsertmusik, isynnerhet i Centraleuropa, och alldeles speciellt Bedrich Smetana. Man kan iscensätta traditionellt, som i denna tv-produktion från 1981 av Brudköpet, men polkans enkla men ändå flexibla rytm gör att det också går bra att lägga ihop musiken med annan dans:


Och utan familjen Strauss skulle vi nog uppfatta begreppet polka mycket smalare. Det är ofantligt svårt att välja ut något där - jag gillar von Karajans åskväderspolka från nyårskonserten i Wien (visst var det bara ett enda år, 1987, som han dirigerade den?), och från samma år så är Annenpolka med lipizzanerhästar ju helt bedårande! 
Också andra har svårt att välja, här är en youtube-spellista med 104(!) olika inspelningar av strauss-polkor.

Men det är ändå Danny Kaye som för mig blivit det mest straussiga av alla strauss-polkor:


(Hela föreställningen/konserten rekommenderas varmt, också om kvaliteten på youtube inte är den bästa.)

Fenomenet Ievan polkka skulle nästan förtjäna ett eget inlägg, eller en akademisk avhandling. En melodi som går från detta:



(Gillar ni "Leek Girl" så finns det också fem timmars och tio timmars versioner...)
Och inte slutade det där, här en liten titt på de senaste 13 årens utveckling.

Till sist:
Eftersom vi inte i sommar kommer att kunna dansa som i Pargas (titta noga så ser ni bekanta!):


Så har Koko skapat en spellista med polkor (öppnas i nytt fönster, som alla länkar i inlägget) som lämpar sig lika bra i köket som i skogen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar