onsdag 13 maj 2020

Steg, engelskasteg och andra steg


Skansens folkdanslag har gjort en utmärkt spellista med olika danssteg (* i texten nedan).

Vissa av dem är ganska specifika för svenska danser, såsom utslagssteg och Blekingesteg, men andra är gamla bekanta. Eller? Är du helt säker på att du kan skillnaden på gångsteg, springsteg och hoppsteg?

Gångsteg* används t.ex. i Gubben Noak i årets program, som blir 2022 års program också, antar jag, nu när SamStämt är uppskjutet. Gubben Noak, Bromarv kan beundras i övningsinspelningen av Samstämts program på Folkdansringens interna sidor (kräver inlogging, fråga instruktörerna om lösenord). Dansen börjar vid 11'07''.

Springsteg* används t.ex. i Fyra man engelska Snappertuna från årets program. Där är utmaningen att ta dem tillräckligt långsam, så att man hålls i takt. I samma dans har du ju också sparksteg, som du kan studera här*. Tyvärr hittar jag inte heller Fyra man engelska, Snappertuna  på annan video än Folkdansringens interna sidor

Hoppstegen kan du titta på här*. Dem har vi i många danser, i årets program förekommer de ju mycket t.ex. i Kyrkslätts kadrilj, som jag inte heller hittar på annan video än Folkdansringens interna, men här är en video med Koiviston polska/Björköpolskan från GraniFolk, med både hoppsteg och sparksteg. Det är en så rolig dans!



Andra roliga steg som man kan öva är dalsteg och engelska steg. Dalsteget* är bekant i många danser,  t.ex. i min favorit Kyttanvals, men också i hambo eller i Västgötapolska (fast de flesta steg där är ju masurkasteg). Notera det lilla lyftet på hälen!

Engelska steg är en utmaning för många. Den här videon är mycket tydlig:



Hemligheten ligger i att man hoppar en extra gång på den bakre foten. Jag har gjort en detaljerad video. (Den är mycket rudimentär och filmad i vår källare, Skansens folkdanslags är mycket proffsigare gjorda.)

Engelska stegen kan dansas både på plats och framåt och bakåt, såsom i  Sex man engelska, Finström, Svartsmara, som fanns på programmet både i fjol och år 2015-16.
Här är en tyvärr lite suddig uppvisning från Borgå med östnyländska dansare



Man kan också titta på den på denna Faceboksida (kräver inte Facebook för att tittas på), där kan man också se Fyra man engelska, Eckerö; Rullan går, Finström och Stopp, Kumlinge, som alla var på Åleks program i fjol.

Fyra man engelska, Eckerö dansade vi ju i Jakobstad - här kan ni bonga AV:iter



Det finns andra roliga varianter på detta steg, t.ex. finns det en svensk dans som heter Engelska för tre par - den ska vi ta upp och dansa, när vi väl ses igen, den ser väldigt rolig ut.

Där dansar kavaljeren ett specialsteg* som snarare påminner om sparksteget, i och med att det inte har ett extra hopp på foten, men tyngden hålls på bakre foten under det taktslag du annars skulle hoppa till på och främre foten går i kors framför. Notera hur foten vrids inåt.

Damerna dansar engelska steg, medan kavaljeren dansar den här varianten, titta på video här. I samma dans kan ni också bonga hoppsteg och gångsteg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar