måndag 25 maj 2020

Titta på nordisk och finländsk tv och film

Såhär när man är mera hemma än vanligt så kanske man vill ha något nytt att titta på. Jag tänker mig att alla känner till Yle Arenan, men vet ni att mycket av Sveriges Televisions utbud kan ses utomlands? Gå till Program och kryssa i "Kan ses utomlands" nere i högra hörnet och sen är det bara att frossa i utbudet! (Själv har jag t.ex. roat mig med att titta på Madicken, den är väldigt söt.)

För den som vill utmana sig lite med det nordiska så kan man också titta på Norsk Rikskringkasting (NRK), de har också mycket man kan se utomlands (klicka på en bokstav för att se vad som finns), eller Danmarks Radios utbud. Båda har tillgång till textning, utom för lite äldre program, vilket jag noterade när jag ville se en dokumentär om Alf Prøysen från 1970, eller ett program från 1969 om Folkedans i hovudstaden. Men nyare program som Arven fra kongerne om danska slott har text, tack för det!

Vill man vara nostalgisk kan man också se gammal finsk film på Elonet. KAVI, dvs. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, eller på svenska Nationella audiovisuella institutet, har lagt ut massor med gamla filmer, vissa har t.o.m. svensk text. Begränsa sökningen till "Tillgänglig på nätet" och till bara spelfilm om du inte vill se kortfilmer, det ger 305 träffar. I vänster spalt kan man sen begränsa enligt ämne (bara finska ämnesord) eller upphovsmän eller skådespelare.

För mycket att välja på? Här några plock:

Finsk action? Kolla på Sadan miekan mies, eller på svenska De Hundra värjornas man. (Tänk att finska filmer en gång i tiden alltid hade svenska titlar.)

Eller gillar du deckare? Titta på Komisario Palmun erehdys (Mysteriet Rygseck), tyvärr den enda av Komisario Palmu-filmerna som finns tillgänglig, men kanske kommer Kaasua, komisario Palmu (Vem mördade fru Skrof?) från 1961 nästa år?

Romantik? En riktig klassiker är Kulkurin valssi (tyvärr är inte Katarina och greven av Munksnäs tillgänglig online).

Eller varför inte se en finsk skräckfilm? Valkoinen peura eller Den Vita renen från 1952 är riktigt sevärd fortfarande.

Om någon deltar i Helmets filmutmaning 2020 så har KAVI plockat ihop ett fint paket här (på finska).

Har du andra tips så kommentera gärna!

2 kommentarer:

  1. Oj, NRK har min absoluta favoritserie från när jag var barn:
    Brödrene Dal och professor Drövels hemlighet!
    https://tv.nrk.no/serie/broedrene-dal-og-professor-droevels-hemmelighet

    Tittade just på första avsnittet (de är korta, ca 14 minuter), och den är precis lika bra som då. NRK kallar serien för "komisafari", och det är lagom med slapstick, absurditeter, ordlekar (bröderna hetter Gaus, Roms och Brumund) och spänning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är så roligt att hitta gamla favoriter och ännu roligare om de tålt tidens tand :-)

      Radera