måndag 11 maj 2020

Matematik, dans och antika vapen: Lindybeige!

Nästa gång ni befinner er på Centralgatan, titta ner:


Personen som gjorde den videon är Nikolas Lloyd, en youtuber/danslärare/historiker/vapenentusiast med mera, med mera.

Jag vet inte hur jag ursprungligen snubblade över hans youtubekanal, Lindybeige (Lindy från Lindy Hop och beige för att han är britt och för det mesta klädd i beige). 
Men låt oss börja med dansen, på Lloyd's långa lista över videon med danstema hittar vi bl.a. hans tankar om kavaljer/dam roller, bas-stegen i swing/Lindy Hop, hur dans är som slagsmål (och hur detta förklarar varför män ofta inte gillar dans, 45 minuter, men mycket intressant), hur man dansar till Brubecks Take Five och så detta:


Men jag tror att han nog är mera känd för sina videor om vapen (spellistan har till dags dato 160+ videor) och militärutrustning, från antiken (nej, bronsåldern!) till medlet av nittonhundratalet. Alldeles för svårt att välja ut något speciellt för er, men detta om hur filmer alltid får bågskytte helt fel är ganska roligt:


En annan bra en, men 17 minuter lång, är Varför kavalleri är en dum idé.

Emellanåt gör han videon från olika delar av världen, isynnerhet där det finns antika ruiner:


Ett problem är att Lloyd emellanåt är väldigt produktiv, och varit på youtube i åtminstone tolv år. Närmare 700 videor hittills, och många av de mera givande är ganska långa. Ett bra ställe att börja är hans lista med "rants" - skarpa och ibland nog så provocerande åsikter om allt möjligt. Här levererar han en bredsida mot säkerhetsfanatiker på dansgolvet:

 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar