onsdag 20 maj 2020

Nordiskt från väst och syd

Idag, såhär lämpligt just efter Syttende Mai, så börjar vi med Gilleråsen:


För den som vill ha mera musik i den stilen så finns här en spellista med kring 30 Norske turdansar, från Vestlandet.

Och när vi en gång är i väster så...



Här en spellista med mera kvaddans för den som gillar det - ibland blir det nästan hypnotiskt att titta på.

Vidare till Island, denna minns vi väl alla:


Litet annorlunda dansat än på instruktionsvideon inför Nordlek i Falun.

Också på Grönland dansar man - och bjuder också in till dans, lägg märke till folkdräkterna från Helsinge och Esbo närmast kameran:



Vill man beundra de vackra grönländska (kvinno)dräkterna, så finns här en mera uppsnofsad version av mycket liknande dans.

Det kan vara meget med hygge när det kommer till danska danser, så det känns alldeles fel att här lägga in en stelare instruktionsvideo av t.ex. Kongens Have eller Lollands Kontra, så istället får det bli danskarna när de släpper loss på sommaren: 
Pedersen och Enkelt Käde från Läsö, den förra har vi faktiskt dansat ett antal gånger.


När jag förberedde dagens inlägg snubblade jag över mängder med intressant nordlekmaterial, det mesta väl gömt från alla sökförsök på youtube. Det blir säkert flera inlägg i framtiden om Nordlek. 
Tills dess rekommenderar jag Gunnels artikel om Nordlek i senaste numret av Folkdansaren (som tyvärr inte finns på nätet). 

Och för alla som varit på ett Nordlek vill jag länka till denna spellista från huvuduppvisningen i Steinkjer 2012. Här finns alla klassiska ingredienser: smått kaotiskt intåg (inte konstigt, om jag minns rätt skulle denna uppvisning egentligen vara utomhus, men vädret var föga samarbetsvilligt), tal och dikter som känns väldigt långa (på youtube kan man hoppa över!), översättaren som glömmer vad Åland heter på finska, men också bl.a. Skottis, Kikari och Lappfjärds menuett.  

Om spellistan ovan ger en närapå för realistisk bild, så är istället följande väldigt snyggt komprimerat till ca 3 minuter:


4 kommentarer:

  1. En annorlunda version av grönländska sångkväden kom inte med i det egentliga blogginlägget eftersom den saknar dans. Vad tycker ni om en sån här version? undrar Maria

    tps://m.youtube.com/watch?v=i9vx3XwCcBc

    SvaraRadera
    Svar
    1. Korrekt länk:

      https://m.youtube.com/watch?v=i9vx3XwCcBc

      Radera
    2. Jag gillar den versionen och har nu blivit helt hooked på Hamradun. Jag har altid varit svag för folkrock och det färiska ger en extra dimension :-)

      Radera
  2. Vad ni har jobbat för oss! ❤️ Tack!

    SvaraRadera