fredag 5 juni 2020

Virtuell övning ur dansledarperspektiv

I onsdags hade vi vår andra dansövning via Zoom. Dansledarna Koko, Tona och Maria funderar här på övningen ur dansledarperspektiv. Sinis kommentarer ur deltagarsynvinkel om den första zoomövningen finns här.

Koko: Det här var spännande! Lite teknikstrul, som det brukar vara, men ändå fick man dansglädje ut av det hela. Det kändes i kroppen att man fått dansa. Jag är så glad att vi hade några dansare som vågade sig på detta experiment!

zoom-vy
När bandbredden inte räcker till får man stänga av kameran, då syns man antingen som en generisk figur eller så visas det foto man valt.

Tona kommenterar: Teknikstrul är ett lindrigt ord för de utmaningar som dans per distans medför. Det är ljudet som är det utmanande. Dels helt vanlig fördröjning som kan ske (att alla skulle se ut att dansa i takt är en omöjlighet), men också att alla små finesser som finns inbyggda i zoom, som hjälper så att  vanliga möten inte urartar till kakafoni, blir till hinder. 
Nästa utmaning för dansledaren är hur man syns. Koko löste detta genom att ha två uppkopplingar, en helfigur och en bara för fötterna.

Koko: Det är riktigt roligt att fundera på hur man kan anpassa danser till att fungera på egen hand i ett begränsat utrymme. Jag hade lyxen att kunna vara i en gymnastiksal, men resten fick nöja sig med att dansa i vardagsrumet eller på verandan... Så hur gör man med slingringar eller "gå åtta steg" som i Gammalmodig åtta? Ganska bra går det att förkorta stegen eller vända oftare.

Polskaminetten fungerar t.ex. bra som solodans på begränsat utrymme. Teemu Eerola spelar.

Tona: Det som har varit roligt med att fundera på olika danser på annat vis är att man helt måste tänka om. Det som fungerar bra i en fysisk grupp blir olidligt tråkigt att göra ensam på begränsat utrymme.
Normalt "tråkiga" danser blir plötsligt välfungerande. Samspelet mellan dans och musik förändras högst påtagligt. Plötsligt "säger" musiken att här borde det komma något som inte alls finns i ursprungsdansen.

Och någonstans i mig vill en liten koreograf titta fram och börja fundera på hur man kunde utnyttja rummet mera - kunde man kanske inkorporera en vägg eller en stol? 

Maria säger: Även om det inte alls är samma sak att dansa via Zoom som på en vanlig övning, är det roligt att höra musiken (jo, vi hade spelmannen med :) ), försöka minnas danserna, och dansa "tillsammans" hemma hos sig.

Här en liten videosnutt (1 minut) på (halv) Koko som dansar Gilleråsen i motionsversion. Jag är nog mera i takt än vad det verkar...

Teemu Eerola spelar. Här kan man notera vad någon tiondels sekunds fördröjning gör - Koko är väl i takt med vad hon hör

Vi utmanar alla instruktörer att testa detta :-)

Danslista: 

Gilleråsen (samdans för Norge, NORDLEK i Lahtis 2009)
Gammalmodig åtta, Solf
Sex bussar, Tenala
Tango i ring
Pekanpolka från Esbo
Finsk polka ("Poikkeustilapolkka")
Polskaminett, Lappträsk
Menuett (valfria steg)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar