måndag 1 juni 2020

Sång!

Att sjunga är en rolig och också hälsosam aktivitet, både ensam, men framför allt tillsammans.

Sveriges körförbund skriver om den mångfald av effekter sång (och musik) har på hälsan: dopamin, välbefinnandehormonet, frigörs i mängder och djupandningen har en välgörande effekt på hjärtat. Även tarmarna påverkas positivt, vilket dessutom befrämjar immunsystemet. Sång, sjungande har en stresslösande effekt och musik i allmänhet, speciellt sådan man själv gillar, befrämjar återhämtningen efter operationer och svåra sjukdomar. Också det psykiska välbefinnandet ökar då vi på sätt eller annat ägnar oss åt musik. Sång gör oss glada helt enkelt!

Bild: Lahden Bachkuoro













I normala tider kan man delta i allsång på olika håll i Helsingfors:

HelsingforsMissionen, en 130 år gammal frivilligorganisation med syfte att motarbeta fattigdom, ensamhet och utslagenhet, och också en omfattande musikundervisning för specialgrupper, har en tradition av att ordna allsång på Albertsgatan.

Sulasol, Suomen laulajain ja soittajain liitto, ordnar i normala tider allsång i Musikhuset (på finska).

  
I dessa coronatider ska man dock undvika att sjunga alltför nära varandra, eftersom det är en möjlig risk till spridande av smittan (liksom också ljudligt hejande på favoritlaget på fotbollsarenan eller dansande i danshållning, där det också föreligger en risk för att man, då man blir andfådd, lättare smittar ner andra i sin omgivning, vilket Helsingin Sanomat skriver om i dagens tidning).

Som tur finns det många olika sätt vi kan njuta av sång och musik också på var sitt håll på skärmarna av olika slag:

Allsång på Skansen får vi i år njuta av, endast i direktsändning dock, på TV och YleArenan 23.6 och 30.6, (möjligen alla allt som allt de åtta gånger programmet spelas in i sommar, just nu finns endast de två första gångerna insatta på YleArenan). På SVTplay finns också fjolårets jubileumsprogram, Allsång på Skansen 40 år, en historisk tillbakablick med glimtar ur de gångna årens repertoar och presentation av de olika programledarna, att se. Allsången är stor i Sverige, många artister köar för att få uppträda där. För något år sedan sjöng vår egen Maria Ylipää på Sollidenscenen och den här presentationsvideon av ett västnyländskt band, där de under inspelningen av videon fick en böteslapp, gav dem inträde till programmet.

Om man inte avskräcks av det kyrkliga och gudstjänstinslaget kan man på Yle Arenan njuta av Sommarsånger i Ekenäs kyrka, en repris från 2019.

SVTplay bjuder på en konsert med Sveriges radios symfoniorkester och Radiokören inspelad i april i år i en tom konsertsal.

Finlands svenska sång- och musikförbund publicerar snart på sin Facebooksida ett stort projekt, där 310 sångare i en virtuell kör tillsammans sjunger en nykomponerad sång, Döpt i Kyro älv













Konserterna och allsångerna ovan kan man givetvis också sjunga med i, men här kommer ett tips på var du kan sjunga med andra, fast på distans:

Har du någon gång varit intresserad av att ta sånglektioner, men inte riktigt kommit till skott? Den här och nästa vecka har du möjlighet att delta i inte mindre än fyra olika distanssånglektioner via internet och zoom. Konstuniversitetets årligen återkommande FeelHelsinki-festival bjuder på alltsomallt fyra sånglektioner á 30 min i klassisk och körsång, rytm- och folkmusik. Lektionerna och sångerna går på finska.

Bekanta dig gärna med lektionernas sångmaterial på förhand!

Klassisk sång övas med sången On suuri sun rantas' autius, en finsk folkmelodi, som finns i många olika körversioner på Youtube, både spanska, holländska och franska körer har uppträtt med den. Här finns texten.

Körsång får vi öva med kören Haloa, som sjunger den finska schlagerartisten Kaija Koos sång Pelkkää voittoo.

På lektionen om rytmmusik kommer en helt ny, ännu opublicerad sång av den Åbobaserade gruppen Punomo att sjungas.

Folkmusik är temat på den sista sånglektionen på FeelHelsinki-festivalen. Där gäller det att sjunga finsk runometer eller kalevalameter, "Kalevalamittainen runolaulu" på finska. Det påminner om de färöiska (färiska?) sångerna vi dansat till, med försångare och kör. Här ett exempel med sång och text.

Sångtemat kulminerar i en konsert, Sisukkaiden laulu - koko kansan yhteislaulukonsertti, på Helsingforsdagen 12.6.2020.



Alla uttryck för musikaliskt skapande är värda att bejakas tänker jag. Bry dig inte om att artisten Tommy Körberg tycker att alla inte kan sjunga, lyssna istället på sångpedagogen Sonja Korkman som tycker tvärtom.

Gillar du att sjunga, låt din röst ljuda!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar